Başarılı Çocukların Ebeveynlerinin Yaptığı 9 Şey
Üstün başarılı yetişkinlerin özellikleri ve onları diğer insanlardan farklı kılan şeyler hakkında çok şey yazıldı. Şayet, ebeveynseniz, “Çocuklarımın hayatta başarılı olmasını sağlamak için ne yapabilirim?” sorusu sizin için daha ilgi çekici olabilir

İşte araştırmacıların bu konuda söyledikleri:
1.İstedikleri her şey olabileceklerini söylemeyin
Pazar araştırması ajansı C+R Research tarafından yapılan ve 400 gencin katıldığı bir ankete göre; genç Amerikalılar önümüzdeki yıllarda yapılması gereken işleri yapmakla ilgilenmiyorlar. Bunun yerine, Amerika’daki meslek gruplarının sadece %1’ini oluşturan, müzisyen, sporcu veya video oyunu tasarımcısı olmayı hedefliyorlar. Gerçekte ise, önümüzdeki yıllarda sağlık hizmetleri ya da inşaat/yapı alanındaki işler çok değer kazanacak. Neden onları gelecekte büyük bir çalışan açığının olacağı dolgun maaşlı mesleklere yönlendirmeyelim?
2.Akşam yemeklerini ailece yiyin
Harvard Üniversitesi’nde faaliyet gösteren, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşa göre, haftada yaklaşık beş gün ailece yemek yiyen çocuklarda zararlı madde kullanımı, çocuk yaşta hamilelik, obezite ve depresyon daha düşük seviyelerde görülmektedir. Ayrıca bu çocukların, daha yüksek not ortalamalarına, daha iyi kelime dağarcığına sahip oldukları ve öz güvenlerinin de daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
3.Ekransız zamanları zorunlu kılın
Araştırmacılar, küçük çocukların beyinlerinin, tabletler ve akıllı telefonların başında çok fazla zaman harcadıklarında kalıcı olarak değişebileceğini keşfetti. Ekranı uzun kullanma, özellikle, odaklanma ve dikkat, kelime bilgisi ve sosyal beceriler de dahil olmak üzere belirli yeteneklerin gelişimini engelliyor. Aslında, Amerikan Pediatri Akademisi (APA), 18 aydan küçük çocuklara görüntülü arama dışında ekran kullandırılmaması gerektiğini söylüyor. İki ile beş yaş arası çocuklar için, ekran süresinin günde bir saatle sınırlandırılması önerilirken, daha büyük çocuklar için, medyanın, yeterli uyku, egzersiz ve sosyal etkileşimin yerini almadığından emin olmak gerekiyor. APA ayrıca ebeveynlerin yemek masasını, arabayı ve yatak odalarını medyasız bölgeler yapmaları gerektiğini söylüyor.
4.İşe girin
Çalışmayan anneye sahip olmanın kesinlikle ailevi yararları vardır, ancak Harvard Business School’daki araştırmacılar, çalışan annelerin kızlarının iş bulma, yönetici pozisyonlarında çalışma ve daha fazla para kazanma olasılıklarının, anneleri çalışmayan kız çocuklarından daha yüksek olduğunu tespit ettiler.
5.Onlara iş yaptırın
“Bir Yetişkin Yaratmak” kitabının yazarı ve Stanford Üniversitesi eski dekanı olan Julie Lythcott-Haims, 2015 TED Konuşmasında, en büyük mesleki başarıyı elde eden katılımcıların çocukken ev işlerine yardımcı olanlar olduğunu söyledi.
6.Hazları erteleyin
1972’deki klasik Marshmallow Deneyi, araştırmacıların odada bulunan çocuğun önüne bir parça marşmelov koyup, eğer kendilerinin odanın dışında olduğu 15 dk. boyunca marşmelova ellemezse ikinci marşmelovunu alacağına dair söz verip oradan ayrılmalarını içeriyordu. Sonraki 40 yıl boyunca yapılan takip çalışmaları, şekeri yeme cazibesine direnebilen çocukların daha iyi sosyal becerilere, daha yüksek test puanlarına sahip olduklarını ve zararlı madde kullanımının da daha düşük oranlarda olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca bu çocuklarda obeziteye daha az rastlandığı ve stresle daha iyi başa çıkabildikleri ortaya çıktı. Çocukların bu beceriyi geliştirmelerine yardımcı olmak için, istemeseler bile, onları rutin alışkanlıklara sahip olmaları için eğitin.
Başarılı çalışanların alışkanlıklarını inceleyen yazar James Clear, “Sporcu, müzisyen, CEO, sanatçı, her alanda en iyi performans sergileyenlerin hepsi akranlarından daha istikrarlı” diyor. “Herkes günlük yaşamın koşturmacasına kapılıp erteleme ve harekete geçme arasında sürekli bir savaşa girerken, onlar her gün rutin işlerini yapar ve kendilerini günden güne daha fazla geliştirirler.”

7.Onlara kitap okuyun
New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, ilkokula başlamadan önceki süreye kadar ebeveynleri tarafından kendilerine kitap okunan bebeklerin dillerinin daha çabuk geliştiğini, okuryazarlık oranlarının daha yüksek olduğunu ve erken okuma becerilerine sahip olduklarını keşfettiler. Küçükken kitaplardan hoşlanan çocuklar, daha sonra keyif için kitap okuyan insanlara dönüşür ki bu da onlar için oldukça faydalıdır.
İngiltere’deki 17.000 kişinin çeşitli yönlerini izlemek için İngiliz Cohort Çalışması’nı kullanan Dr. Alice Sullivan, The Guardian’a yazdığı makalesinde şöyle diyor: “Aynı sosyal geçmişe sahip, beş ve on yaşlarında benzer test yeteneklerine ulaşmış çocukları karşılaştırdık. 10 yaşına kadar haftada en az bir kitap okuyan çocukların 16 yaşına geldiklerinde, haftada birden daha az kitap okuyan çocuklara oranla daha yüksek başarı gösterdiklerini tespit ettik. Başka bir deyişle, keyif için okuma, kelime dağarcığı, imla ve matematikte daha fazla entelektüel ilerleme ile yakından ilgiliydi.”
8.Onları seyahat etmeye teşvik edin
Öğrenci ve Gençlik Seyahat Birliği (SYTA), Amerika’da özellikle uluslararası seyahatin, öğrenciler üzerindeki pek çok iyi etkisini değerlendiren 1.432 kişiden oluşan öğretmen grubuyla bir anket yaptı. Bu ankete göre;
Daha fazla seyahat etme isteği (%76)
Diğer kültürlere ve etnik kökenlere karşı artan tolerans (%74)
Bilmek / öğrenmek / keşfetmek için artan istek (%73)
Farklı yiyecekleri denemek için artan istek (%70)
Bağımsızlık, öz saygı ve öz güvende artış (%69)
Daha fazla entelektüel merak (%69)
Tolerans ve saygı göstermede artış (%66)
Kolay uyum sağlayabilme ve duyarlılık (%66)
Daha dışa dönük olmak (%51)
Kendini daha iyi ifade etme (%51)
Üniversite kabullerinde daha yüksek tercih edilme oranı (%42)
Anket, ayrıca öğretmenlere yurt içi seyahat hakkında da sorular sordu ve öğrenciler için benzer faydalar olduğu sonucuna ulaştı.
9.Başarısız olmalarına izin verin
Mantıksız görünse de bir ebeveynin yapabileceği en iyi şeylerden biridir. “Gerçek Dünyada Ebeveynlik: Kurallar Değişti” yazarı ve nöropsikoloji üzerine uzmanlaşmış bir klinik psikolog olan Dr. Stephanie O’Leary’a göre; başarısızlık çocuklar için birçok açıdan iyi bir öğreticidir. İlk olarak, başarısız olmak çocuğunuzun gerçek dünyada kesinlikle gerekli bir beceri olan “sorunlarla başa çıkmayı” öğrenmesine yardımcı olur. Ayrıca, yaşıtlarıyla gerçek bir şekilde ilişki kurmak için gereken tecrübeyi sağlar. Çocuğunuza zorluklar tarafından meydan okunması, sıkı çalışma ve sürekli çaba sarf etme ihtiyacını da beraberinde getirir ve bu özelliklerin kırmızı kurdele, altın yıldız veya en yüksek puan alma olmadan bile değerli olduğunu anlamalarını sağlar. Zamanla, yenilgi yaşayan çocuklar dayanıklılık kazanacak ve başarısız olmaktan korkmadıkları için zor görevler ve aktiviteler yapmaya daha istekli olacaklardır. Dr. O’leary, çocuğunuzun problemleriyle ilgilenmesine müsaade etmemenizin, onun adına çözmeye çalışmanızın çocuğunuza ona güvenmediğiniz mesajını verdiğini söylüyor. “Çocuğunuzun mücadele ettiğini görme isteğiniz, onların, yetenekli olduklarına inandığınızı ve olumsuz bir durum olsa bile üstesinden gelebileceklerini hissetmelerini sağlar.”