Ev ve işyeri arasındaki mesafenin sağlığa etkisi

İş modeli uygun olan firmaların uzaktan çalışmaya geçtiği pandemi geride kaldıkça, birçok firma çalışanlarını tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak ofise çağırdı. İş arkadaşlarıyla sosyalleşme anlamına faydalı olsa da bunun bir dezavantajı da oldu…

İşe gidiş geliş saatlerinde yaşanan yoğunluk ve bu yolculuğunu ne kadar uzun sürdüğü, sağlık üzerinde bazı olumsuz etkiler yapabiliyor.

2022 yılının sonlarına doğru yapılan bir araştırma, işe gidiş geliş süresinin uzun olmasının fiziksel aktivitenin düşük olmasıyla, aşırı kilolu olmakla ve uyku sorunları yaşamakla ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Çalışma kapsamında 16 – 64 yaş aralığındaki 13 bin katılımcının yaşam tarzı (egzersiz yapma sıklığı, alkol ve sigara kullanım durumu, vücut ağırlığı gibi), meslek, işyerinde yaşadığı stres ve mevcut sağlık sorunları konusunda paylaştığı bilgiler incelendi.

Bununla birlikte yaşam tarzı alışkanlıkları üzerindeki etkilerinin anlaşılması için kişilerin ev ve işyeri arasındaki mesafe, bu bölgelerin sosyoekonomik durumu da göz önünde bulunduruldu.

Ev ve işyeri arasındaki ne kadarlık mesafe, sağlığı olumsuz etkiliyor?

Çalışma sonuçları ev ve işyeri arasındaki mesafenin 3 kilometreden fazla olmasının fiziksel açıdan hareketsiz ve fazla kilolu olmakla ve aynı zamanda kötü uykuyla ilişkili olduğunu gösterdi.

Ev ile işyeri arasında yolculuk yaparken geçirdiği süre haftada 1 – 5 saat arasında olanlara kıyasla, haftada 40 saatten fazla çalışan ve ev ve işyeri arasındaki yolculuk süresi haftada 5 saatin üzerinde olanların fiziksel açıdan hareketsiz olma ve uyku sorunu yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğu görüldü. Bunun ilk akla gelen sebebi, egzersiz yapmak için geriye çok az zaman kalması veya hissedilen stresin uyumayı güçleştirmesi.

Analizden elde edilen bir diğer sonuç da, iş yerinin yüksek bir sosyoekonomik statü bölgesinde bulunması durumunda, katılımcıların zararlı alkol tüketim alışkanlıklarına sahip olma ihtimalinin artması. Zararlı alkol tüketim alışkanlıkları ile, kişinin alkol tüketimini azaltması gerektiğini düşünmesi ya da stresli başa çıkmak gibi sebeplerle sabah erken saatlerde alkol tüketmeye başlaması kastediliyor.

Çalışmanın bir diğer ilginç çıktısı da, bir kişinin işyerinin alkol tüketilen bir bara yakın olması durumunda, kişinin zararlı alkol tüketimi alışkanlıklarına sahip olma ihtimalinin artması.

Araştırmacılar, ulaştıkları sonuçların kişinin yaşı, kronik hastalık geçmişi, mesleği veya kişinin depresyon gibi bir mental sorun yaşama durumu gibi değişkenler göz önünde bulunduğunda da geçerli olduğunu ifade etti.

Bu makale, Creative Commons lisansı altında The Conversation’da yayınlandı. Orijinal makaleyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Previous post Arapça öğrenmeye nereden başlamalıyım?
Next post 337 milyon yıllık insan ömrü heba oldu
Close

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 259 other subscribers
%d bloggers like this: