Sıvı altın: Zeytinyağı

Zeytinyağının kanıtlanmış faydaları nelerdir? İçeriğinde ne var?

Zeytinyağı, insan sağlığı için çok faydalı bir besindir ve antioksidan bakımından zengindir. İçerdiği ana yağ oleik asit, tekli doymamış bir yağ asididir. Sızma zeytinyağında bulunan yağ asitleri ve antioksidanlar, kalp sağlığını korur; felç riskini azaltır.

Ayrıca vücudu hücresel hasarlardan ve kanserden korumaya yardımcı olur. Sanılanın aksine dengeli tüketildiğinde kilo almaya neden olmaz, hatta zayıflamaya yardımcı olur. Saç ve cilt için son derece besleyicidir. Ancak her cilde uygun değildir.

Bazı cilt sorunlarının kötüleşmesine neden olabileceği için kullanmadan önce mutlaka bir dermatoloğa danışılması gerekir. Zeytinyağı tüketimi ile hayvanlarda ve insanlarda kanser insidansının düştüğünü gösteren birçok rapor bulunmaktadır.

Kanser oluşumunun en büyük tetikleyicisi oksidatif etkilerin hücresel düzeyde gerçekleştirdiği mutasyonlar ve DNA hasarlarıdır. Bu hasarlar sonucu malign, yani kötü huylu tümörler oluşur ve buna kanserleşme denir.

Zeytinyağındaki antioksidanlar hücrelerin oksidatif etkilerden korunmasını sağlar. Doymamış yağ asitleri de yeni serbest radikal oluşumunu engeller.

Ayrıca zeytinyağındaki ana fenolik bileşik olan hidroksitirozolün, koroner arter hastalıkları riskini ve ateroskleroz, yani damar sertliği oluşma riskini azalttığı araştırmalarla ortaya çıkmıştır.

Bu yüzden Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (European Food Safety Authority ya da EFSA) günde 5 mg hidroksitirozol tüketilmesini önermektedir. Bu miktarda hidroksitirozol alabilmek için günde en az 20 gram natürel sızma zeytinyağı tüketilmesi gerekmektedir.

Zeytinin, yangı giderici, kan şekerini düşürücü, yüksek tansiyonu düşürücü, damar sertliğini önleyici, kan lipit seviyesini düşürücü, kemik kaybını onarıcı, mikrop kırıcı, antioksidan, antikanser ve daha birçok etkilere sahip olduğu deneysel olarak ortaya konulmuştur.

2012’de yayınlanan bir araştırmada zeytin yaprağı özütünün tip-2 şeker hastalarında, şeker metabolizmasında etkili olduğu, 14 hafta uygulanmasıyla glikozillenmiş hemoglobin (HbA1c) seviyesini düşürdüğü bildirilmiştir.

“Yine o su ile Sîna dağında biten bir ağaç (zeytin ağacı) yarattık ki hem yağ, hem de yiyenlere katık verir.” Kur’an, 23:20.

“Zeytinyağı yiyin ve onunla yağlanın, çünkü o mübarek bir ağaçtandır.” Tirmizi.

Bir Cevap Yazın

Previous post 10 Yapay Zeka (AI) Aracı
Next post Buzdolabındaki tehlike!
Close

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 259 other subscribers
%d bloggers like this: