Gripten Korunmanın Yolları

Mevsim geçişlerini fazlasıyla hissetiğimiz şu günlerde gribal hastalıklarında kapımızı çalması an meselesi. Peki özellikle kış mevsiminde bağışıklığın düşmesiyle beraber yaygınlaşan gribal enfeksiyonlardan korunmak mümkün müdür?

Solunum ve dolaşım sistemini mesken edip, bebeklerde, yaşlılarda ve kanser hastalığı gibi önemli hastalıkla mücadele eden kişiler için ölümcül olabilen gripten çeşitli korunma yolları vardır. İşte o yöntemler;

C vitamini

Gribin en etkili yöntemlerinden birisi bilindiği üzere C vitamini takviyesidir. C vitaminlerini tablet olarak almaktan ziyade doğalından meyve ve sebzelerden tüketmek önemlidir. C vitamini içeren meyve ve sebzeler: Siyah frenk üzümü, Kırmızı biber, Kivi, Yeşil dolmalık biber, Portakal, Çilek, Papaya, Brokoli, Maydanoz, Ananas, Brüksel lahanası, Karnabahar, Mango, Limon, Greyfurt, Bezelye, Domates tir.

Bol su içmek

Vücudumuzun dörtte üçünü oluşturan su, tüketilmesi önem taşıyan temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Uzmanlar günde 2-2.5 litre su içilmesinin gerekliliğini söyleyerek suyun hastalıklarla savaşmak adına da önemli yer tuttuğunu önemle vurgulamaktadırlar.

Bitki çayları, mucizevi baharatlar ve bal

Grip denilince yapılan ilk şeylerden biri olan içersini bir miktar baharat ve bal katılarak içilen bitki çaylarıdır.Peki gribe birebir olan bitki çayları ve baharatlar hangileri?

Gribe iyi gelen ve gün içerisinde bir kaç kez tüketebileceğiniz bitki çayları; ıhlamur, ekinezya, zencefil, adaçayı, sarımsak , zerdaçal, limon çayı, nane çayı ve yeşil çaydır. Bu çayların içerisine az miktarda; karabiber, toz veya taze zencefil, zerdeçal,tarçın, karanfil ve bal katıp içebilirsiniz.

Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının! 

En çok yapılan hatalardan biriside grip gibi hastalıkların tedavisinde bilinçsiz antibiyotik kullanımıdır. Grip, virüslerin neden olduğu viral bir hastalıktır. Antibiyotikler ise bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Gereksiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı büyük problemlere neden olmaktadır. O nedenlerden birkaçı: antibiyotiklere karşı direnç gelişimi, karaciğer ve böbreklerde harabiyat gelişmesi, mantar enfeksiyonlarının oluşması, mali kayıplar, bağırsaklardaki probiyotiklerin kaybedilmesidir. 

Sık sık karıştırılan iki hastalık; Grip ve Soğuk Algınlığı (Nezle)

Genellikle kış aylarında yakalandığımız grip ve soğuk algınlığı sık sık birbirleriyle karıştırmaktayız. İki hastalığı birbirinden ayırmak, hem önlem alabilmemiz adına hemde doğru tedavi uygulama adına büyük önem taşıyor. Herşeyden önce bu iki hastalığın virüsü tamamen farklı virüslerdir. Biz soğuk algınlığına grip diyoruz; oysa grip çok ağır geçebilir, çok ciddi ölümcül vakalar yaşanabilir ama soğuk algınlığı bu kadar ağır bir tabloda seyretmez. Dolayısıyla semptomlarıda farklılık göstermektedir. 

Grip belirtileri; 

  • hızla başlayan ateş,
  • öksürük,
  • kas ağrıları,
  • baş ağrısı,
  • boğaz ağrısı, 
  • burun tıkanıklığı/akıntısı,
  • yorgunluk/Halsizlik ve kırgınlık

Soğuk algınlığı belirtileri;

  • burun tıkanıklığı/akıntısı,
  • boğazda dolgunluk hissi ve ağrı,
  • kuru öksürük,
  • halsizlik

Soğuk algınlığı çoğu zaman ayakta geçirilebilirken, grip tedavisinde istirahat önemli bir yer tutar. Soğuk algınlığının ileri boyutlara taşınması nispeten hafifken, gripte zatürre veya bronşite çevrilebilir. 

One thought on “Gripten Korunmanın Yolları

Bir Cevap Yazın

Previous post Meşhurların başarı sırları
Next post Yeteneksizler neden kendilerini yetenekli sanır?
Close

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 259 other subscribers
%d bloggers like this: