ChatGPT en iyi ücretsiz öğretmendir
Evet ChatGPT en iyi ücretsiz öğretmendir. Ama çoğu insan nasıl kullanılacağını bilmiyor. Daha hızlı öğrenip kullanabilmeniz için işte size faydalı ipuçları:
ChatGPT ile bir insanla konuşur gibi konuşun.
ChatGPT yapay zeka destekli bir sohbet robotudur. Dolayısıyla bütün bilgi alışverişi bir sohbet ara yüzünde gelişiyor. Uygulamayı kullanırken yaptığım en ilginç keşiflerden biri ona komutlar vermek yerine onunla bir iş arkadaşı, bir asistan ya da bir ekip üyesi gibi konuşmanın aldığım çıktıların niteliğini artırdığını fark etmek oldu. Bu başlangıçta saçma gibi gelebilir. Ancak bir insanla konuştuğunuzda zaman zaman sorduğunuz soruyu karşınızdakinin tam anlamadığını, cevap verirken bazı noktaları kaçırdığını görürsünüz. Bazen daha ayrıntılı açıklama yapmasını beklersiniz. Konuştuğunuz kişi konudan sapabilir, cevabı yenilemesini isteyebilirsiniz veya söylediği bir cümle dikkatinizi çekebilir ve onu açıklamasını talep edebilirsiniz. ChatGPT ile konuşurken de durum tam olarak böyle gelişiyor. Bilgi alışverişini iki kişi arasındaki bir sohbet gibi planlamak, alınan cevapların niteliğini kesinlikle artırıyor. Bunu denemenizi öneririm.
Bir bağlam oluşturun.
ChatGPT Google değil. Dolayısıyla bilgi edinmek için oluşturduğunuz istemlerin bir anahtar kelime gibi tek bir kelime ya da kelime grubundan oluşması iyi sonuçlar vermiyor. Sohbetin bağlamını belirlemek için bir takım arka plan bilgileri vermeniz gerekiyor. Şöyle düşünün, örneğin İstanbul Maratonuna katılmak istiyorsunuz ve hazırlık yapmak için bir yol haritasına ihtiyacınız var. İlk akla gelen şu istemi yazmaktır:
“Bir maratona nasıl hazırlanabilirim?”
Ancak bir sporcu değilseniz, ya da daha önce hiç maraton koşmadıysanız bunu belirtmeniz aldığınız cevabın içeriğini ve niteliğini önemli ölçüde değiştirecektir. Yani şöyle;
“1O yıldır spor yapmadım. Daha önce hiç maraton koşmadım. 6 ay sonra düzenlenecek İstanbul Maratonu’na hazırlanmak istiyorum. Bu maratona hazırlanmak için neler yapmam
gerekir?”
Bu istemleri ChatGPT’ye yazarak aldığınız cevapları karşılaştırın ve nitelik farkını görün.
Başka örneklerle devam edelim.
“Birkaç ay içinde İtalya’ya seyahat etmeyi planlıyorum ve yerel halkla iletişim kurmama yardımcı olması için temel İtalyanca kalıplarını öğrenmek istiyorum. Başlangıç için uygun ve günlük konuşma kalıplarını öğretmeye odaklanmış online kaynaklar arıyorum. Başlangıç düzeyinde İtalyanca öğrenmek için bana bu tür online kaynaklar önerebilir misiniz?”
Bu istem ile İtalyanca öğrenmek için herhangi bir kaynak aramadığımızı, yerel halkla iletişim kurmak için gerekli kalıpları öğretecek başlangıç düzeyinde bir kaynak aradığımızı belirtmiş olduk. ChatGPT buna uygun kaynaklar önerecektir.
Önce ana hatları oluşturun.
Eğer bir öykü, bir iş planı, bir eğitim ya da bir blog yazısı yazdırmak istiyorsanız, önce yukardaki örnekte olduğu gibi metnin ana hatları üzerinde çalışmanızı tavsiye ederim. Bunun için bir bağlam içinde konuyu verin ve bu konunun ana hatlarını çıkarmasını isteyin. Bu ana hatlar üzerinde çeşitli değişiklikler yaptırarak, konu hakkındaki metni istediğiniz kavramlar içererek, istediğiniz ayrıntıda, tonda ve uzunlukta yazdırabilirsiniz. Bir metni tekrar tekrar yazdırmak yerine, ana hatları belirlemek size fazladan zaman kazandırdığı gibi, üretilen metin üzerindeki, kontrolünüzü de artıracaktır. Örneğin:
“Yapay zeka teknolojisinin iş hayatı üzerindeki etkileri hakkında 1000 kelimelik bir rapor yaz”
yerine,
“Yapay zeka teknolojisinin iş hayatı üzerine etkileriyle ilgili 1000 kelimelik bir rapor yazmak istiyorum. Rapor, teknolojinin gelişimi ile iş hayatının değişimi arasındaki ilişkiyi gösteren tarihsel örneklerle başlamalı ve günümüz dünyasına gelmeli. Yapay zekanin iş hayatı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini içermeli. Bana bu raporun ana hatlarını yazar mısın?”
Bu şekilde çalıştığınızda hem içerik üzerindeki kontrolünüzü sağlarsınız hem de çıktının niteliğini artırırsınız. Ana hatlar oluştuktan sonra rapordaki her bölümü ayrı ayrı yazdırmalısınız. Her iki istemi de deneyerek farkı görün.
Bir kimlik veya meslek üstlenmesi talep edin.
ChatGPT’nin güzel özelliklerinden biri, belirli bir kişi veya meslek sahibinin bakış açısıyla yazabilmesi. Yani ChatGPT’nin belirli bir konu hakkında bir iş analisti, bir dijital pazarlamacı, öğretmen, gazeteci gibi yazmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey yazdığınız istemde ona bu görevi vermeniz. Bu şekilde çıktıların çok daha nitelikli olduğunu şaşırarak göreceksiniz.
Örnek olarak bir X isimli teknolojik cihazı tanımlamasını isteyeceğim, ancak bunu bir ürün yöneticisi, bir ev hanımı ve bir gazeteci açısından yapacak. İşte bu üç istem:
“Philips’de çalışan bir ürün yöneticisisin. X cihazını 50 kelime ile tanımlayın.”
“Ürünü satın almış bir ev hanımısın. X cihazını 50 kelime ile tanımlayın.”
“Bir teknoloji gazetecisisin. X
cihazını 50 kelime ile tanımlayın.”
Bu üç istemi ChatGPT’ye yazarak cevaplardaki farklılıkları görebilirsiniz. Ancak verilen cevapların sadece ilk cümlelerini buraya alıntılayarak farklı rollerin nasıl farklı cevaplar ürettiğini görelim:
ChatGPT’nin ürün yöneticisi kimliği kullanarak verdiği cevap su cümle ile başlıyor: “X, hızlı ve sağlıklı yemek pişirme imkanı sunan, inovatif bir hava kızartma teknolojisine sahip mutfak aletidir.” ChatGPT’nin ev hanımı kimliği kullanarak verdiği cevap şu cümle ile başlıyor: “X, mutfakta zaman ve enerji tasarrufu sağlayan, kullanışlı bir cihazdır. Az yağ kullanarak saglıklı ve lezzetli yemekler hazırlamama yardımcı oluyor.”
ChatGPT’nin gazeteci kimliği kullanarak verdiği cevap şu cümle ile başlıyor: “X, devrim niteliğindeki hava kızartma teknolojisiyle dikkat çeken yenilikçi bir mutfak aracıdır.”
Gördüğünüz gibi basit bir teknolojik aracı, farklı kimliklerde, farklı kavramlarla anlatıyor. Ürün yöneticisi olarak “inovatif” kavramını kullanırken, ev hanımı olarak “tasarruf, kullanışlılık” gibi kavramlar kullanıyor. Gazeteci ise dikkat çekme amacı olarak “devrim niteliğinde” tanımlamasını yapıyor. ChatGPT’ye bir kimlik vermek, çıktınızın hedef kitleye uygun olarak hazırlanmasını garanti altına alır.

ChatGPT kullanırken dikkat etmeniz gerekenler:
- İstemleri farklı şekillerde tekrar yazın. Her defasında cevaplar değişecektir.
Yapacağınız küçük değişiklikler bile daha iyi cevaplar almanızı sağlar. - ChatGPT, mevcut sayfa açık oldugu sürece sohbetin içeriğine dair bilinçlidir. Önceki konuşmaları hatırlar. Sayfayı terk ederseniz, konuşma hakkındaki bilincini kaybedecektir.
- ChatGPT uzun sohbetlerde akışı kaybedebilir, bağlamdan kopabilir (tıpkı insanlar gibi). Bu nedenle her zaman baştan başlamanız gerekebileceğini unutmayın.
- Yeni bir sayfa açmak, ChatgPT’nin o ana kadarki bilincini temizler. Taze cevaplarla sohbeti başlatacaktır.
- Yaklaşık 500 kelimeyi aşan cevaplar bazen bozulabilir. Uzun cevaplarda ChatGPT çok fazla tekrara düşebilir. Cevaplarınızın uzunluğunu belirlemek işinizi kolaylaştırır.
- Chat GPT’nin verdiği cevaplara dayanarak sorularınızı düzeltip tekrar sorabilirsiniz. Eğer yanlış yorumluyorsa ya da yanlış bilgi veriyorsa bunu belirttiğinizde kendisi düzeltmeye çalışacaktır.
- Chat GPT sorunuzu cevaplamak istemiyorsa soruyu yeniden yapılandırın. Açıklamak istemediği konularda ona kişilik vererek cevaplar alabilirsiniz.
- ChatGPT’yi sadece dinleyerek, okuyarak değil deneyerek öğrenin.
- ChatGPT bazen başarısız olur. Maddi bilgi hataları yapar. Burada ürettiğiniz içerikleri mutlaka kontrol edin. Tarihler, isimler, hatta bilgiler tamamen hatalı olabilir. Özellikle Türkiye ile ilgili içeriklerde buna daha fazla dikkat edin. Örneğin Türk sinemasi ile ilgili fazlaca maddi hata yapıyor.
- Chat GPT’nin henüz emekleme aşamasında olduğunu unutmayın. Devam etmeye çalışın, ancak diger araçları da deneyin. Tam ihtiyacınıza uygun başka bir yapay zeka uygulaması bulmanız da yüksek bir ihtimaldir. Çünkü her hafta onlarcasının lansmanı yapılıyor.

ChatGPT’ye bir rol verin → Hedefi tanımlayın → Kısıtlamaları belirleyin → Sonucu biçimlendirin