İnternette güvenli alışveriş yapmak için dikkat edilecek hususlar

İnternet kullanıcı sayısı, internet hızı ve e-ticaret siteleri arttıkça siber saldırılar da artıyor. Ayrıca insanlar evde kaldıkça daha fazla alışveriş yapıyor. En ufak bir indirim kesinlikle insanın gözünü boyuyor. Bu indirimleri gördükçe daha fazla alışveriş yapıyor ve ihtiyacımız olan – olmayan her şeyi maalesef alıyoruz. Fakat alışveriş durumu bizi ne kadar mutlu etse de ne yazık ki bu durumun bir de kötü yanı var.
İnternetten Alışveriş Güvenli Mi?
Bu sorunun cevabına yakından göz atalım.
Güvenli Bir Bilgisayardan Alışveriş Yapın!
İyi bir antivirüs programı tarafından korunmayan bir bilgisayar ya da akıllı telefonun kötü amaçlı yazılımlara yenik düşme ihtimali her zaman daha yüksek. Unutmayın, antivirüs programları sizlerin bir sigortasıdır. 364 gün hiçbir ihtiyacınız olmayabilir fakat 365. gün öyle bir anda sizi korur ki herkesin bilgisayarına kötü amaçlı yazılım bulaşmışken (bu geçtiğimiz yıllarda wannacry – fidye yazılımı – sürecinde yaşanmıştı) sizin bilgisayarınıza bir şey olmayabilir. Kaliteli bir antivirüs uygulaması ile finansal bilgilerinizi, kişisel bilgilerinizi, verilerinizi korumanız mümkün. İnternete bağlı tüm uygulamalarınızı ve cihazlarınızı güncel tuttuğunuzdan emin olun.
Güvenli Bir Bağlantı Kullanarak Alışveriş Yapın!
HTTP gibi protokol kullanan hiçbir web sitesine bilgilerinizi (özellikle kimlik, banka ve parola bilgilerinizi) girmeyin. HTTPS gibi protokol kullanan web sitelerini kullanın. Fakat o sitelerin de gerçek olup olmadığından emin olun. Çünkü son zamanlarda ortaya çıkan phishing (yemleme) saldırılarında da HTTPS protokolünü kullandıklarını görüyoruz.
Arama Motorlarında Değil, E-Ticaret Sitelerinde Fırsat Arayın!
Siber saldırganlar ve siber dolandırıcılar arama motorlarını ‘kandırabilir’ ve sizi yönlendirebilir. Bu yüzden herhangi bir ürünü kesin olarak alacağınız zaman güvenilir e-ticaret sitelerinden aramalar ve satın alımlar yapın.
Güvenilir Satıcıları Takip Edin!
Herhangi bir web sitesi bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğrayabilir, fakat alışverişinizi yerleşik ve güvenilir satıcılarla sınırlandırdığınız zaman bu saldırıları en az problemle atlatmanız mümkün. Sahte ürünlere yönlendirilmediğinizden emin olmak için en güvenilir e-ticaret sitelerine ve güvenilir satıcılara göz atın.
Her Web Sitesinin URL’sini Kontrol Edin!
Kredi kartı numaranızı veya kişisel bilgilerinizi çalmak isteyen siber dolandırıcılar, tanınmış alışveriş sitelerini birebir klonlayabilir ve bu klon web siteleri ile bütün verilerinizi ve bilgilerinizi çalabilir. Klon web sitelerine dikkat etmek için her zaman alışveriş yaptığınız web sitelerinin isimlerine dikkat edin.
‘Gerçek Olamayacak Kadar İyi’ Vaatlere Kanmayın!
İnternetten alışveriş yapan insanları direkt olarak hedefi haline getiren bazı reklamlar tamamen phishing saldırısı tarzındadır. Sahte vaatler, anlaşmalar, abonelikler veya ucuz fiyatlar ilginizi çekebilir, aniden oluşan bir boşluğunuza gelebilir ve verilerinizin – paranızın çalınmasına sebep olabilir. Özellikle kısaltılmış bir bağlantı olan web sitelerinde gördüğünüz reklamlara pek inanmamanız gerekiyor. Bu kısaltılmış bağlantıları tabi ki e-postalar, metin mesajları ve pop-up reklamlar takip ediyor. Bunların sizi nereye götüreceğini ve sizlerden neler talep edeceğini bilmiyorsunuz. Bu yüzden biraz daha temkinli ve dikkatli olmak gerekiyor.
Alışveriş Sürecinizden Sonra Kredi Kartı Ekstrelerinizi Kontrol Edin!
Kötü amaçlı yazılımlar sadece sizlere değil aynı zamanda kredi kartı okuyucularına veya alışveriş yaptığınız web sitelerine erişebilir. Bu yüzden Kredi kartlarınızın ekstrelerinizi her zaman kontrol edin. Eğer kontrole zaman bulamıyorsanız mutlaka sanal cüzdan kullanmanızı öneririz. Ayrıca işlemlerinizi yaptıktan sonra internet bankacılığınızdan online işlemleri kapatabilirsiniz.
Benzersiz Parolalar ve Oturum Açma Bilgileri Kullanın!
Evet, tüm bu parolaları hatırlamak pek mümkün değil. Ancak parolalarınızdan birisi çalınırsa, bir siber korsan onu diğer web sitelerinde kullanmayı kesinlikle deneyecektir. Parolalar olabildiğince uzun olmalı, büyük ve küçük harflerin, sayıların, noktalama işaretlerinin ve simgelerin karışımını içermeli. Her parolayı akılda tutmamak için de bir parola yöneticisi kullanın.