ABD’nin raporu ve Türkiye’nin din haritası

ABD tarafından hazırlanan ülkelerdeki dini özgürlükler durumunu yakın takibe alan yıllık Dini Özgürlükler Raporu yayınlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, ülkelerde dini özgürlüklerin durumunu yakın takibe alan Dini Özgürlükler Raporu’nun en sonuncusu yayınladı. Raporda, Türkiye’de hükümetin dini özgürlükler konusundaki uygulamaları eleştirildi.

2021 yılını kapsayan raporun Türkiye bölümünde, anayasanın ülkeyi laik bir devlet olarak tanımladığı, vicdan, dini inanç, ifade ve ibadet özgürlüğünü öngördüğü ve dini nedenlerle ayrımcılığı yasakladığı belirtildi.

“ANTİ SEMİTİZM DEVAM EDİYOR”

Hükümet yetkililerinin konuşmalarında anti semitik söylemler kullanmayı sürdürdüğüne dikkat çekilen raporda, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mayıs ayında, İsrailliler için “bunlar 5 yaşında 6 yaşındaki yavruları öldürecek kadar katil. Bunlar kan emmekle ancak doyar” şeklinde ifadeler kullandığı anımsatıldı.

“İBADET YERLERİ VE MEZARLIKLARA KARŞI VANDALİZM”

Raporda, hükümetin Sünni Müslüman din adamlarına eğitim vermeyi sürdürdüğü, diğer inanç gruplarının ülke içerisindeki kendi üyelerini eğitmesini ise kısıtladığı belirtildi. Raporda yine medya haberlerine atfen, ibadet yerleri ve mezarlıklara karşı münferit vandalizm eylemlerinin görülmeye devam ettiği aktarıldı.

ÜLKENİN YÜZDE 3’Ü ATEİST, YÜZDE 2’Sİ DEİST

Aynı habere göre raporda, Türk hükümetine göre nüfusun yüzde 99’unun Müslüman ve bu kesimin yüzde 78’inin de Hanefi Sünni mezhebinden olduğu, diğer dini grupların temsilcilerinin tahminlerine göre bu grupların da nüfusun yüzde 0,2’sini oluşturduğu ifade edildi. 

KONDA’nın 2019 yılı Ocak ayında yayınladığı son ankete göre ise nüfusun yüzde 3’ünün kendilerini ateist, yüzde 2’sinin de herhangi bir dine inanmayan olarak tanımladığı kaydedildi.

Alevi gruplarının liderlerinin tahminlerine göre Alevi Müslümanlar’ın nüfusun yüzde 25 ila 31’ini oluşturduğu ifade edilirken, KONDA araştırma şirketininse Alevi nüfusunu 5 milyon civarı kişi, yani nüfusun yaklaşık yüzde 6’sı olarak tahmin ettiği belirtildi. Şii Caferi toplumununsa nüfusun yüzde 4’ünü oluşturdukları tahmininde bulunduğu kaydedildi.

MÜSLÜMAN OLMAYAN GRUPLARIN ÇOĞUNLUĞU İSTANBUL, BÜYÜK KENTLER VE GÜNEYDOĞU’DA TOPLANIYOR

Müslüman olmayan dini grupların çoğunlukla İstanbul’da ve diğer büyük kentlerde, ayrıca güneydoğuda toplandığı ifade edilirken, tam rakamlar mevcut olmasa da bu grupların kendi tahminlerine göre ülkede yaklaşık 90 bin Ermeni Ortodoks Hıristiyan, 25 bin Roma Katolik, 12 ila 16 bin Yahudi’nin olduğu bilgisi paylaşıldı. Bunun yanında, 25 bin Süryani Ortodoks Hıristiyan, 15 bin Rus Ortodoks Hıristiyan ve 10 bin Bahai’nin bulunduğunun tahmin edildiği belirtildi. Ayrıca 7 ila 10 bin Protestan ve evanjelik Hıristiyan mezhepler, 5 bin Yehova Şahitleri, 3 binin altında Keldani Hıristiyanları, 2 bin 500’den az Rum Ortodoks Hıristiyan ve 1000’in altında Ezidi’nin olduğu ifade edildi.

Bir Cevap Yazın

Previous post Kanser tedavisi için devrim yaratan gelişme: Yeni bir gen terapisi yöntemi ileri aşamadaki kanseri durdurdu
Next post Hafif bir şekilde egzersiz yapmanın bile sağlığa müthiş etkisi var
Close

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 259 other subscribers
%d