Yabancı Dil Öğrenmede Birkenbihl Tekniği

Bu teknik, ana dilimizi bildiğimiz gibi yabancı dilleri de aynı şekilde bilmemizi, tanımamızı ve öğrenmemizi amaçlar. Bu teknik, adını Alman yazar Vera Birkenbihl’den almıştır.

İngilizce harici yabancı bir dil öğrenmenin önemi özellikle son zamanlarda artıyor.

İnsanların iş başvurularında kendilerini daha ileri taşımak için İngilizce’den başka yabancı dil veya diller bilmesi kaçınılması imkansız bir durum olmuştur.

İşte bu yüzden Birkenbihl tekniği daha etkili bir şekilde dil öğrenmeyi sağlamak için geliştirilmiştir.

Birkenbihl tekniği, yabancı dil öğrenmenin büyük bir bölümünün, henüz çocukluk döneminde ana dilimizi öğrenirken olduğu gibi, tamamen bilincimizin dışında gerçekleştiğine değinir. Bu sebeple sözcükleri ezberlemeye çalışmanın yersiz olduğunu belirtir.

Bununla beraber biz nasıl kendi dilimizi öğrenirken fazladan bir çaba göstermeye gerek duymadıysak, yabancı dil öğrenirken de dilbilgisi kurallarına takılmanın önemsiz olduğunu vurgular.

Bu teknik, belirlenen 4 adımda uygulamaya koyulursa, yabancı dilleri çok basit bir şekilde öğrenilebileceğini belirtir.

Bu adımlar;

Şifre Çözmek

Aktif Dinlemek

Pasif Dinlemek

Aktif Okumak, Yazmak ve Konuşmak olarak sıralanır.

Birinci Adım: Şifre Çözmek

Şifre çözmede uygulanması gereken husus, belirlediğiniz yabancı bir metni sözcük sözcük çevirmektir. Yazdığınız her bir sözcüğü kendi dilimizdeki karşılığı olacak şekilde belirtin. Çevirisini yaptığınız metin mantık kuralları çerçevesinde olmak zorunda değildir. Asıl önemli olan husus sözcüklerin kendi dilimizdeki karşılığını öğrenerek diller arasındaki bağı ilişkilendirebilmektir.

İkinci Adım: Aktif Dinlemek

Bu adımda ilk adımda çevirisini yapmış olduğunuz metnin asıl hali dinlenir. Bir yandan dinleme yaparken diğer bir yandan şifre çözdüğünüz bölümü dikkatlice takip etmeniz gerekmektedir. Bir süre sonra çevirdiğiniz metnin manasını kavradığınız zaman orijinal dökumanla metnin asıl dilindeki yazılı halini de okumaya hazır hale gelmişsinizdir. Bu adımdan sonra sesleri manalarıyla ilişkilendirmeye başlarsınız.

Üçüncü Adım: Pasif Dinlemek

Öğrenmeye gayret ettiğiniz dildeki metni dinlerken, dikkatinizi o metne vermezseniz pasif dinleme yapmış olursunuz. Örnek vermek gerekirse, bilgisayar kullanırken veya yemek yaparken arka planda bu metnin çalıyor olması, siz farketmeseniz de öğrenmeye çalıştığınız dile alışmanıza fayda sağlar. Bilhassa yeni sözcükleri doğru söyleyebilmek ve öğrenmeye gayret ettiğiniz bu dile aşina olabilmek için bu adım oldukça önem arz eder.

Dördüncü Adım Aktif Okumak, Yazmak ve Konuşmak

Artık üçüncü adımda dili konuşmak için yeterli seviyeye gelmiş durumdasınızdır. Bu süreye kadar işittiğiniz sözcüklere aşina olduktan hemen sonra, artık o sözcükleri yavaş yavaş tekrar etmeye başlarsınız.

Artık bunun hemen öncesinde öğrendiğiniz sözcükleri hatırlayarak okuma ve yazmayı denemeye çalışırsınız.

Bu tekniği uygulamak oldukça basittir. Eğer dilerseniz de bu teknikle öğrenmek istediğiniz herhangi bir dili kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Previous post Baş ağrısına karşı 5 basit önlem
Next post Şinzo Abe suikastı
Close

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 259 other subscribers
%d bloggers like this: