KANADA’DA KARİYER YAPMANIZ İÇİN 7 NEDEN
Ekonomik zenginlik, bir ülkenin dünya çapında hem eğitim, hem de kariyer platformlarında üst seviyelerde olmasına katkıda bulunan en önemli göstergelerden biridir. Bugün Kanada, yapılan küresel araştırmalarda Amerika ve İngiltere’yle beraber, bir üniversiteye başvurmak ve mezun olduktan sonra ülkede kalıp çalışmak isteyen uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında yer almaktadır. Bunda dinamik ve sürekli gelişen şehirlerin, kültürel çeşitliliğinin, İngilizce ve Fransızca dil seçeneklerinin, çevresel faktörlerin, istihdam olanaklarının, hoşgörülü ve kibar insanların etkisi büyüktür. Son yıllarda özellikle göçmenlere sunulan fırsatlar, refah yaşam, düşük vergiler ve yüksek maaş seçenekleri ile gündeme gelen Kanada’da kariyer yapmanız için nedenlere birlikte göz atalım!
1-Kültür ve Yaşam Çeşitliliği
Kanada’da yaşam düşünceniz varsa eğer, dünyanın en çeşitli din, kültür, dil ve iletişim özgürlüğüne sahip insanlarının bulunduğu bir ülkeyle karşılaşırsınız. Fransızca’nın yanında İngilizce’nin de resmi dil olarak kabul edildiği Kanada, ülkeye gelenlere el değmemiş doğal yaşamı, kış sporları, dünyanın en uzun kıyı şeridi, gölleri ve büyüleyici dağları ile eşsiz deneyimler yaşatır. Birleşmiş Milletler’in 2017 Dünya Mutluluk Raporu’nda, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerle ilk 10’da yer alan Kanada; yaşam süresi, ekonomi ve sosyal destek gibi faktörlere bakıldığında dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı ülkeler arasındadır. Ülkede yapabileceğiniz biribirinden güzel aktiviteler şöyledir;
- Grönland buzullarının arasında tekne ve kano macerası yapabilir,
- Vancouver’da Mart ayı ortalarında gerçekleşen Pasifik Balina Festivali’ne katılarak, her yıl yaklaşık 20 bin gri balinanın bahar yolculuğunu izleyebilir,
- Dünyanın en muhteşem olaylarından Aurora Borealis’in en iyi gözlemlendiği Yellowknife’ta kuzey ışıklarını Nisan ve Ağustos ayları arasında daha yakından gözlemleyebilir,
- Dünyanın en meşhur Quebec City Buz Oteli’nde şömineli odalarda bir gece geçirebilir,
- Churchill’de, kutup ayılarını ve beyaz Beluga balinalarını izleyebilir,
- Alberta eyaletinde, Dinozor Eyalet Parkı’nı ziyaret ederek, 40 tür dinozora ait fosilleri inceleyebilirsiniz.
2-Kanada ve Göçmenlik
Rusya’dan sonra dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ikinci ülkesi olan Kanada, her yıl daha iyi bir yaşam ve kazanç için gelen farklı milletlerden göçmene ev sahipliği yapar. Diğer ülkelere göre, Kanada göçmenlik hakkı kazanmak daha kolaydır. Hatta birçok ülke son yıllarda yıllık göçmen alım sayılarını azaltsa da, Kanada bu konuda sınırlamaya gitmemiştir. Ülke özellikle öğrenciler ve akademisyenler için, vize ve çalışma programlarını her yıl daha çok iyileştirmeye gitmektedir. Eğitim ve sağlık alanında dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer alan Kanada, aynı zamanda nitelikli ve vasıflı göçmenler için sayısız iş imkanı ile göz doldurur.
3-Kariyer Olanakları
Kanada günümüzde; düşük vergiler ve devlet tarafından sağlanan mali desteklerle iş dünyasının ve yatırım yapmak isteyen girişimcilerin gözde ülkelerinden biri durumundadır. Dünyanın en büyük 10 canlı ekonomisi arasında yer alan ülkenin özellikle teknoloji ve mühendislik alanındaki istihdam olanakları dikkat çekicidir. Kanada’da çalışmak isteyen ve bir öğrenim kurumundan yeni mezun öğrencilerin ilk 6 ay içerisinde iş bulma oranları oldukça yüksektir. Özellikle bilimsel araştırmalar ve doktora programları için mezuniyetten sonra kalmayı düşünen öğrenciler ve akademisyenler, uluslararası çapta başarıları ve ödülleri ile adından söz ettiren Kanada üniversitelerini tercih ederler. Bunun yanında istihdam imkanlarının yoğun olduğu şehirler arasında Toronto, Vancouver, Montreal ve Quebec gibi şehirler gelirken, yaşam maliyetlerinin Amerika ve İngiltere’ye göre nispeten daha uygun olduğu söylenebilir.
Kanada’da iş imkanları için Jobs Canada, Talent Egg gibi uluslararası iş arama sitelerine göz atabilir, Kanada hükümetinin resmi sayfası CIC üzerinden öz geçmişinizi yükleyerek iş imkanlarına bakabilir ve VolunteerCanada gibi sitelerde kendinize gönüllü işler ve projeler bularak sosyal iş ağınızı güçlendirebilirsiniz.
4-En Popüler Meslekler
Kanada’da kariyer yapmak isteyen öğrenciler ve yeni mezunlar için, Suudi Arabistan ve Venezuela ile dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkede özellikle petrol mühendisliği ile ilgili istihdam olanaklarının artmasına sebep olmuştur. Aynı zamanda Kanada; internet, telekomünikasyon, e-ticaret ve robotik gibi konularda gelişen teknolojisiyle göz doldurur. Bilgisayar bilimleri alanında eğitim almayı düşünüyorsanız; güvenlik sistemleri geliştirme, biyo-bilişim ve tomografi, bilgisayar destekli tasarım gibi alanlarda iş imkanları yüksektir. Amerika ve Japonya’dan sonra dünyanın en büyük oyun geliştiricisi olan ülkede; 3D grafik, web tasarım, oyun tasarımı, programlama, yapay zeka, oyuncu arayüzleri gibi konularda kendinizi geliştirebileceğiniz alanlarda çalışma imkanınız yüksekken, Shopify, Hootsuite, Siemens gibi teknoloji şirketleri de mezun öğrenciler için iş imkanı sunar. Aynı zamanda Kanada; işletme, ekonomi, mühendislik, sağlık sektörü, gıda ve kimya endüstrilerinin uluslararası çapta geliştiği General Motors, Air Canada, Bayer, Sandoz Canada, L’Oreal Canada gibi şirketlerle de adından söz ettirir.
5-Montreal’den Toronto’ya Şehir Rehberi
- Economist İstihbarat Biriminin (EIU) küresel yaşanabilirlik anketine göre bu yıl Vancouver, Avustralya’da bulunan Melbourne’un ilk sırada yer aldığı dünyanın en yaşanabilir kentleri içerisinde 7. olmuştur. Ülkenin 3. en büyük metropolü olan şehir, farklı etnik kültürlere sahip insanların ve uluslararası öğrencilerin yaşadığı kozmopolit bir ortama sahiptir. Kayakçılık ve snowboard gibi kış sporları ile ünlü şehirde özellikle Canadian Rockies olarak bilinen kayalık dağlarının ihtişamı, yemyeşil ormanları ve gölleri gerçekten mükemmeldir. Hollywood ve New York’tan sonra Kuzey Amerika’nın en kapsamlı film üretim merkezi olan şehir, tiyatro etkinlikleri, Vancouver Uluslararası Film Festivali ve canlı müzik sahneleri ile göz doldurur.
- QS En İyi Öğrenci Şehirleri endeksinde birinci sırada yer alan Montreal, Kanada’nın kültür başkentidir. Yaratıcı endüstrileri, sanat merkezleri, canlı gece yaşamı, kafe kültürü, tiyatro ve müzik etkinlikleri ile tanınan Montreal, aynı zamanda Paris’ten sonra dünyanın Fransızca konuşan en büyük ikinci şehridir. McGill Üniversitesi ile uluslararası saygınlığa sahip kentin yabancı öğrencilere sağladığı uygun yaşam koşulları ve destekleride dikkat çekicidir. Montreal’de özellikle her yıl düzenlenen Jazz Festivalini ve Havai Fişek Festivalini kaçırmamanızı öneririz.
- Toronto, Kanada’nın en büyük şehri ve ticaret merkezi olmasının yanı sıra, nüfusun yarısından fazlasını göçmenlerin oluşturduğu şehir, dünyanın kültür çeşitliliğinin en fazla olduğu yerlerdendir. Şehrin yaşamına ve özellikle mutfak kültürüne yansıyan bu çeşitlilik sayesinde heyecan verici bir deneyim yaşarsınız. Chinatown, Little Italy, Greektown, Koreantown gibi azınlık mahallelerinde dolaşırken kendinizi büyülü bir atmosferin içersinde bulurken, şehrin sembolleri arasında yer alan CN Tower ve Toronto Zoo hayvanat bahçeside göz doldurur. Kanada’nın eğlence, medya ve yaratıcı endüstrilerinin merkezi olan şehir, Toronto Üniversitesi ile uluslararası öğrenciler için Kanada’da en önemli eğitim destinasyonları arasındadır.
6-Yüksek Kazançlar
Kanada, yüksek yaşam standartları ve OECD raporlarındaki sağlam iş-yaşam dengeleri ile dikkat çeker. Bunda düzenli çalışma saatlerinin, mesai olarak ödenen ekstra ücretlerin payı büyüktür. Genel olarak ülkede günde 8 saat, haftada ise 40 saat çalışılırken en yüksek gelire sahip iş alanı sağlık ve tıp mezunlarına aittir. Kanada’da çalışmak isteyen ve bir eğitim programından yeni mezun öğrenciler için ülkede ortalama yıllık kazançların avukatlar için; 76.000$, inşaat mühendisleri 65.000$, hemşireler 66.000$, petrol mühendisleri 69.000$, doktorlar ve diş hekimleri için 116.000$ arasında olduğunu belirtmekte fayda var.
7-Mezuniyetten Sonra Kanada’da Kalma
Öğrenciler için Kanada iş imkanı ile doludur, demek pek de yanlış olmayacaktır. Zira her yıl yaklaşık 250 bin göçmene kariyer fırsatı sunan ülkedeki bir üniversiteden mezun öğrenciler için PGWP yani mezuniyet sonrası çalışma izni programı yer alır. Öğrenciyken kampüs içerisinde ilk yıl 20 saate kadar, sonrasında çalışma iznine başvurarak kampüs dışında da çalışma hakkı kazanırken, mezun olduktan sonra ise sahip olacağınız mezuniyet belgesi ya da transkripsiyon ile 90 gün içerisinde çalışma izninizi almanız gerekir. En fazla 3 yıla, en az ise 8 aya kadar verilen izinler öğrencinin eğitim aldığı süreye göre değişiklik gösterebilir.
Kanada’da Kariyer Fırsatları
Kanada’da eğitim almayı düşünen öğrencilerin akıllarında iki soru vardır; ‘’Mezun olduktan sonra ülkede kalabilir miyim ve iş bulabilir miyim?’’ Aslında ülkede herhangi bir üniversiteden mezun olan çoğu öğrencinin kalıp iş bulma imkanı oldukça yüksektir. Zira eğitiminiz süresince, yapacağınız stajlar sayesinde kendinize sosyal bir ağ oluşturmuş ve ülkenin kültürüne ve yaşam tarzına alışmış olursunuz. Eğer Kanada’da bir üniversiteden mezun değilseniz ve ülkeye çalışmak için gidecekseniz de hükümetin her yıl 250 bine yakın göçmene çok sayıda fırsat sunduğunu belirtmekte fayda var.
Mezun olduktan sonra Kanada’da kariyer yapmayı düşünenler için ülkede özellikle Toronto, Vancouver, Montreal, Quebec gibi üniversitelerin ve iş kollarının yoğun olduğu şehirlerde eğitim ve yaşam maliyetleri yüksek olsa da Amerika, İngiltere ve Avustralya kadar pahalı değildir. Bu nedenle her yıl çok sayıda yeni mezun eğitim aldıkları üniversitelerin danışmanlık hizmetlerinden faydalanarak Kanada’da iş imkanı arar. Ülkede son yıllarda özellikle petrol sektöründeki ilerleme, bu alanlarda petrol mühendisi ihtiyacını artırmakla birlikte, teknoloji alanındaki gelişmeler özellikle bilgisayar ve bilgi teknolojileri, bilgisayar programcılığı ve yazılımı, grafik ve web tasarımı ile sağlık sektöründe ise doktor ve hemşire alanlarında her geçen gün daha fazla istihdam ihtiyacı doğurmaktadır.
Öğrenciler için Kanada’da kariyer yapmak; çok kültürlü ülke insanları, doğal güzellikleri ve dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olması nedeniyle tercih sebebiyken düşük işsizlik oranları ve gelişmiş ekonomik yapısı da en büyük etkenlerden biridir. Kanada’da iş bulmak için öncelikle mezun olacağınız üniversitenin uluslararası öğrenciler için açılan danışmanlık merkezlerine başvurarak CV hazırlama, mülakatlar ve iş ilanlarına göz gezdirebilirsiniz. Aynı zamanda internet üzerinden;
- Profesyonel iş ağınızı geliştirmek için LinkedIn’e üye olabilir,
- Tasarım alanında iş arıyorsanız portfolyonuzu Behance, Deviantart gibi sitelerde paylaşabilir,
- Monster, XING, Job Canada, Talent Egg gibi uluslararası iş arama sitelerine girebilir,
- Kanada hükümetinin resmi sayfası CIC üzerinden yayınlanan iş imkanlarına bakabilir ve CV’nizi yükleyebilir,
- Bunun yanında eğer eğitiminiz sırasında boş vaktiniz kalıyorsa, Volunteer Canada sitesini ziyaret ederek kendinize gönüllü işlerde ve projelerde yer bulabilir ve öz geçmişiniz için mükemmel bir deneyim eklemiş olursunuz.
Hangi Alanlarda İş Bulabilirsiniz?
Mezun olduktan sonra Kanada’da kariyer yapmak isteyen öğrenciler için iki seçenek vardır; Kanada’da herhangi bir yüksek öğretim kurumunda eğitim aldıysanız, lisansüstü eğitim için başvurabilir ve ülkede akademik kariyer imkanlarına göz atabilirsiniz ya da bölümünüze uygun sektörlerde iş arayabilirsiniz. Kanada’da özellikle mühendislik, sağlık sektörü, işletme ve ekonomi gibi alanlarda ülkede bulunan Bayer, Sandoz Canada, Shopify, L’Oreal Canada, PepsiCo Canada, Siemens Canada, HootSuite Media gibi uluslarası şirketlerin varlığı mezun olduktan sonra iş bulma ve çalışma imkanını kolaylaştırmaktadır.
PETROL MÜHENDİSLİĞİ
Mezun olduktan sonra Kanada’da kariyer düşünüyorsanız eğer mühendislik eğitimini tercih etmenizi öneririz. Son yıllarda özellikle elektrik-elektronik, bilgisayar ve makine mühendislikleri dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin size iş imkanı sağlarken, Kanada’da özellikle petrol mühendisliği ön plandadır. Ham petrol ve doğal gaz rezervlerinin üretim ve yönetimine ilişkin işlemler ve kullanımı, sondaj ve kuyu inşası, çeşitli tesislerin işletilmesi ile ilgilenen petrol mühendisleri yüksek maaşlar ve zorlu çalışma koşullarına sahiptirler. Kanada’da kariyer yapmak gibi bir düşünceniz varsa lüks bir yaşam tarzı sağlayan petrol mühendisliği alanı hem mevcut üniversitelerin varlığı hem de iş sahaları ile göz doldurur.
TIP
Kanada’da kariyer fırsatları arayanlar için sağlık sektöründe ve özellikle tıp alanında vasıflı personel ihtiyacı her zaman vardır. Gelişmiş ekonomisi ile göz dolduran ülkede yaşamak isteyen öğrenciler için ideal bir yer olan Kanada’da, özellikle Montreal ve Toronto gibi şehirlerin tercih edilmesinde Toronto Üniversitesi, McGill Üniversitesi ve Queen’s Üniversitesi gibi yüksek kaliteli okullarının payı büyüktür. Geniş laboratuvar tesisleri, yapay hücreler, organlar ve yaşlanma, hastalıklara karşı bulunan ilaçlar konusundaki araştırmalar ülkede tıp eğitimi almak isteyenler için hem akademik hem de nitelikli kariyer ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.
BİLGİSAYAR BİLİMLERİ
Kanada’da eğitim almayı düşünen öğrenciler için son yıllarda gelişen teknoloji ülkede bilgisayar bilimleri alanındaki başarıları da beraberinde getirmiştir. Ülkedeki telekomünikasyon, internet, e-ticaret, robotik ve genel teknoloji konularındaki ilerlemeler iş sahalarının da gelişmesini sağlamıştır. Günümüzde bilgisayarlar, tüm kuruluşların ve ekonomi sektörlerinin ayrılmaz bir parçası iken güvenlik sistemleri geliştirme, bankacılık, biyo-bilişim ve tomografi, oyun tasarımı, iş ekipmanı, bilgisayar destekli tasarım gibi konularda bilgisayar bilimi uzmanları için iş olanakları yüksektir.
Kanada’nın, Amerika ve Japonya’dan sonra dünyanın en büyük oyun geliştiricisi olması, bu bölümde alacağınız eğitim sayesinde ülkede iş bulma konusunda sıkıntı çekmeyeceğinizi garantiler. 3D grafikten oyun tasarımına, programlamadan yapay zeka ve oyuncu arayüzlerine kadar kendinizi geliştirebileceğiniz bilgisayar oyunları bölümü, bilgisayar bilimleri fakültelerinde en çok tercih edilen programlardandır. Bunda artan iş sahalarının payının da büyük olduğunu söylemekte fayda var.
Kanada’da Çalışma Koşulları
Kanada’da öğrencilik hayatınız boyunca çalışma vizesine başvurmadan eğitim aldığınız üniversitelerin kampüslerinde haftada 20 saate kadar çalışma hakkına sahip olursunuz. Bu yaz tatillerinde tam günü kapsar. Mezun olduktan sonra Kanada’da kariyer yapmak için uluslararası öğrenciler, Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni Programı yani PGWPP kapsamında çalışma iznine başvurabilirler. Maksimum 3 yıla kadar verilen çalışma izni öğrencinin eğitim aldığı süreye göre değişiklik gösterebilir.
Mezun olduktan sonra çalışma izni almak için;
- En az 8 aylık bir eğitim programından mezun olmanız,
- Kanada’da bir üniversitede lisans ya da lisansüstü programları bitirmiş olmanız,
- Mezun olduktan sonra alacağınız mezuniyet belgesi ya da transkript ile 90 gün içinde çalışma izni için başvuruda bulunmanız,
- Çalışma vizesine başvurmak için öğrenci vizesine sahip olmanız gerekir.
Aynı zamanda Kanada, her yıl ülkeye yerleşmek isteyen nitelikli göçmenlerin ülkede yaşamasına ve çalışmasına olanak sağlar. Bunun için yeni mezun öğrenciler İngilizce ya da Fransızca dil gereksinimlerini karşılayarak Express Entry ile çalışabilme hakkı kazanırlar. Gerekli şartları CIC web sitesi üzerinden daha ayrıntılı olarak öğrenebilir, ülkenizde bulunan konsolosluklardan konuyla ilgili yardım alabilirsiniz.
Aynı zamanda;
- Kanada’da eğitim almak, %100 iş bulacağınız ve ülkede yaşayabileceğiniz anlamına gelmez. Eğer Kanada’da kariyer fırsatları arıyorsanız, eğitim alacağınız üniversiteyi ve şehri doğru seçin. Seçtiğiniz şehirde bölümünüze uygun iş sahaları olup olmadığını kontrol edin.
- Kanada’da kariyer yapmayı düşünüyorsanız, hem eğitiminiz esnasında stajlarınızı iyi değerlendirin hem de ülkedeki gönüllü hizmetlere ve alanınızla ilgili part-time iş olanaklarına bakın.
- İş imkanları için mezun olmadan 2-3 ay önce araştırmalara başlayın ve kendinizi en iyi şekilde ifade edeceğiniz kapak yazısı ve özgeçmiş ile başvurularda bulunun.
- Ülkede düzenlenen kariyer fuarlarına ve seminerlerine katılarak sosyal ağınızı güçlendirin.