Merkez Bankaları Niye Altın Rezervlerini İngiltere ya da ABD’de Saklarlar?

Merkez Bankaları Niye Altın Rezervlerini İngiltere ya da ABD’de Saklarlar serisi:

1- Bunun tarihsel nedeni 2. Dünya Savaşı. Nazi tehdidi karşısında dünya ulusları rezervlerini Nazilere kaptırmamak için en güvenilir ülke olarak kabul ettikleri İngiltere’ye aktardılar.

2- Fakat sonrasında dünya finans piyasasının kalbi Londra olunca (sonra ikinci merkez ABD olacaktı) bu altınları o piyasada tutmak son derece akılcı olmaya başladı. Hala dünyanın en büyük Altın Saklama deposu Londra sokaklarının altında…

3- 28 bin metrekareye yayılan devasa alanda bankanın sekiz altın deposu bulunuyor. Bu depolarda Merkez Bankalarına ait tonlarca altın, çok üst koruma sistemleri ve duvarları arkasında saklanıyor. Ve tamamı da sigortalanmaktadır.

4- Külçelerin olduğu raflar numaralıdır. Altınlar 12 kg ağırlığındaki külçeler şeklinde saklanırlar. Her ülkenin kendine ait bir rafı olur. Bir ülke swap işlemi yada bir başka parasal borç almak istediğinde buradaki altınlar teminat gösterilir.

5- Böyle bir durumda fiziki altınlarınız forkliftlerle sizin rafınızdan alınır ve size nakit sağlayan ülkenin rafına taşınır. Böylece işlem dakikalar içinde yapılmış olur. Başka türlüsü mümkün de değildir. Çünkü altın bir ödeme aracı alarak kullanıma uygun kabul edilmez.

6- Tonlarca altını 18. yüzyıldaki gibi gemilere koyup bir yerden bir yere taşıyamazsınız. Hiç kimse tonlarca altını taşımak, saklamak ödeme yapılınca geri yollamak gibi zahmete, riske girmez zaman kaybına katlanmaz.

7- Merkez bankaları ülkeden ülkeye değişmekle birlikte toplam stoklarında en fazla %30 oranında altın bulundurlar. Bu da yukarıda anlattığım gibi teminat göstermek amaçlı saklanır. MB kendi altınlarıyla da iç piyasa ödeme yapamazlar. Yukarıda saydığım fiziki zorluklar nedeniyle.

8- Bu nedenle MB’larının altın stoklaması çok akıllıca bir iş olarak kabul edilmez. Hele bunu kendi ülkesinde yapıyorsa bu son derece ciddi sorunlar yaratır. Dünyada tüm altın rezervlerinin %98’inin çıkarıldığı tahmin edilmektedir.

9- Bunun miktarı da elimizdeki alyanslar dahil 56.000 tondur. Parasal karşılığını da 7 trilyon dolar gibi küçük bir rakama tekabül eder. Sadece Corona krizi sırasında FED’in bir kaç haftada piyasa sürdüğün dolar kadardır bu para.

10- Dünyadaki toplam 100 trilyon dolar nakit parayı altınla kıyaslarsak tüm altın %7 civarı bir yer tutar. Ticareti altın ile yapmaya kalksak dünya ekonomisi çok kısa sürede içinden çıkamayacağı bir kriz ile karşılaşırdı.

11- Türkiye ise ideolojik nedenlerle altınlarını İngiltere’den Türkiye’ye taşımış durumdadır. Bu yüzden de borçlanma ve swap işlemleri sırasında altın teminatı gösteremediği için nakit bulmakta zorlanmakta ve yada çok yüksek tefeci faizlerine katlanmak zorunda kalmaktadır.

12- İdeolojik saplantılar ve deli saçması komplo teorileri nedeniyle ülke çıkarları açısından son derece kötü bir tercih yapılmış durumdadır.

25 Haziran 2021 tarihi itibarıyla TCMB’nin brüt altın rezervi 715 ton. Bu miktarın 328 tonu TCMB’ye ait. Zorunlu karşılık olarak tutulan bankaların altınları 196 ton seviyesinde. Hazine’nin 95 ton altını da TCMB brüt rezervine dahil ediliyor.

TCMB ayrıca, swap (takas) işlemiyle aldığı 96 ton altını brüt rezervlerde tutuyor.

TCMB brüt altın rezervlerinin parasal karşılığı ise 40,9 milyar dolar seviyesinde.

Bir Cevap Yazın

Previous post Başarı İçin Tam Olarak %15 Başarısız Olmak Gerekiyor
Next post Gözlerin, İnsanların ‘Ne Zaman Ölebileceklerini’ Gösterebileceği Keşfedildi
Close

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 259 other subscribers
%d bloggers like this: