Arapça öğrenmeye nereden başlamalıyım?

Bu bilgiselde, Arapça öğrenmeye başlamak isteyenler için küçük bir yol haritasından bahsedeceğiz.

Her dil kendi içerisinde belli sınıflara ayrılır. Halk dili, bilim dili, edebiyat dili gibi. Bu sınıflar içinde kullanılan dil aynı olsa da kavramlar farklı muhtevalara sahip olduğu için birbirlerinden kısmen ayrılırlar.

Aynı zamanda tarih içerisinde her dil kendisini revize eder. Yeni kelimeler alır, gereksiz kelimeleri dışlar, yeni terkipler, kavramlar ve deyimler edinir. Böylelikle herhangi bir dilin bugünkü formu ile iki-üç asır öncesindeki formu arasında ciddi farklar bulunur.

Tüm bu durumlar Arapça için de geçerlidir. Dolayısıyla Arapça da diğer diller gibi kendi içinde muhtelif formlar türetmiştir:

  • Klasik Arapça
  • Ammice/Halk dili
  • Modern Arapça

Arapçaya öğrenmeye karar verdiğinizde önceliğinizin ne olduğuna karar vermiş olmalısınız. Çünkü dil öğrenmedeki en önemli ve en etkili motivasyon, amaçtır.

Klasik Arapça, Arap dilinin en saf halidir. Kuran’ın dili de tam anlamıyla Klasik Arapçadır. Eğer İslami ilimlerde tahsil görmek veya dil araştırmaları yapmak istiyorsanız Klasik Arapçaya yönelmelisiniz.

Hizmet sektöründe çalışmak, dış ticaretle ilgilenmek veya saha araştırmaları yapmak istiyorsanız Ammice, yani Halk dili olan Arapçaya yönelmelisiniz. Her bölgenin kendine özel bir lehçesi olduğunu da unutmamanızda fayda var.

Öğretmenlik veya tercümanlık gibi meslekler için ihtiyacınız olan şey Modern Arapçaya yönelmektir. Basın ve yayında Modern Arapça hâkimdir. Küresel bir özelliğe sahip olduğundan anlaşmayı kolaylaştırmak ve resmi işlemleri yürütebilmek adına Modern Arapça kullanılır.

Bilim, edebiyat, sanat, siyaset ve medya gibi sahalarda Modern Arapça kullanılır. Bir başka tabirle Modern Arapça için resmi yazı dili de denebilir.

Bir Cevap Yazın

Previous post ChatGPT en iyi ücretsiz öğretmendir
Next post Ev ve işyeri arasındaki mesafenin sağlığa etkisi
Close

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 259 other subscribers
%d bloggers like this: