Makale yazarak para kazanmak

makale-yazarak-nasil-para-kazanilir-644x374

Öncelikle makale nedir, nasıl yazılır gibi konulara açıklık getirmek istiyorum. İlk başta kafa yormanız gereken kısım, kaliteli makale yazmayı öğrenmek olmalı. Bunu becerdikten sonra, makale yazarak para kazanmak kaçınılmaz. Siz yeter ki kaliteli içerik üretin. Satın alacak müşteri bol. Makale yazarak para kazananlar genelde sipariş üzerine çalışır. Bunun için çok iyi bir araştırmacı olmak şart. Yok, ben kendi seçmiş olduğum konu üzerine yazmaktan yanayım diyorsanız, en azından daha fazla ilgi çeken konular seçmeye özen gösterin. Böylece müşteri bulmak basit olur.

Makale nedir?

Wikipedi şöyle tanımlıyor: Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da “makale” denir.

Köşe yazarlarının çoğuna bakın. Aslında öyle ahım şahım içerikler yazmıyorlar. Birçoğunda bir sürü imla yanlışı, devrik cümleler var. Paragraf kullanmazlar. Ama en büyük avantajları, birçoğu iyi bir araştırmacı. İşin özü de aslında bu. Makale yazmak istiyorsanız, siz de iyi bir araştırmacı olmalısınız.

Şimdi gelelim asıl konu olan, evde makale yazarak nasıl para kazanılır sorusunun cevabına. Öncelikle makale nasıl yazılır, dikkat etmemiz gereken ayrıntılar nelerdir, bunları öğrenmeniz lazım.

Makale nasıl yazılır?

Makale yazarak para kazanmak istiyorsanız, uymanız gereken bazı kurallar var. Aşağıya maddeler halinde yazacağım ki, anlaşılması daha kolay olsun.

1. Türkçe imla kurallarına olabildiğince sadık olmalısınız

İmla hatası yapmaktan kaçınmanız şart. Özellikle virgül kullanımı çok önemli. Cümleye anlam yüklemek için virgül kullanın. Yaşı 30 ve yukarıda olanlar bilir. Eskiden Türkçe derslerinde şu örnek verilirdi: ”Oku, baban gibi eşek olma.”, ”Oku baban gibi, eşek olma.” Birincisinde; senin baban bir eşek. Eğer okumazsan sen de onun gibi olursun diyor. İkincisinde; eşek olmak istemiyorsan, sen de baban gibi oku diyor. Aynı kelimeler, aynı cümle, ama tek virgülün yeri nasıl değiştiriyor anlamı.

2. İçerik yazılacak konu hakkında iyi araştırma yapmalısınız

Özellikle hayal ürünü ve roman tadında olan kitaplar bana hep yapmacık gelmiştir. Sanırım hayata bilimsel açıdan bakan biriyim. Bu nedenle bilim veya araştırma içermeyen kitaplar ilgimi çekmiyor. Fakat bu güne kadar yüz binlerce makale okudum. Çünkü araştırmayı, yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. Yazacağınız konu hakkında bir fikriniz yoksa, bolca makale okumanızı tavsiye ederim. Tabii ki kaynak seçimi çok önemli. Vikipedi gibi harika kaynaklar varken, zaten maceraya hiç gerek yok.

3. Cümleleri çok uzun tutmayın, okuyucuyu sıkmayın

İnsanlar özellikle internet ortamında aşırı sabırsızdır. Uzun cümleler, vermek istediğiniz mesajı almalarını zorlaştırır. Ayrıca aşırı uzun makaleler ziyaretçinin gözünü korkutur. Doğrudan konuya girmek her zaman iyidir. Konuya tam anlamıyla açıklık getirmek için uzun uzun yazmak gerekiyor olsa bile, ziyaretçiye çile çektirmeyin.  Her zaman kısa ama anlaşılır cümleler kurmaya çalışın.

4. Ara başlıklar kullanarak önemli noktaları vurgulayın

Ara başlıklar sayesinde ziyaretçi ile daha iyi etkili iletişim kurmanız mümkün. Zamanı olmayan ziyaretçiler sadece vurgu yaptığınız noktalara göz atmak isteyebilir. Ayrıca ara başlıklar, ziyaretçiler ve dolayısıyla arama motorları tarafından sevilen hareketlerdir. Pek çok insan, yazının tamamını okumak yerine sadece aradığını bulmak için ara başlıkları takip eder. Böylece insanlara aradıkları bilgiyi daha kolay bulmaları için fırsat vermiş olursunuz.

5. Kopya olmasın (özgün olmalı)

Makale yazarak para kazanmak için özgün olmak şart. Yazdığınız makalenin, daha önce asla internet ortamında yayınlanmamış olması gerekmektedir. Kopya olmayacak yani özgün olacak derken kastımız budur. ”Ben 5-6 cümle kopya alsam ne olur” diye düşünmeyin. Titiz bir müşteriye denk gelirseniz, vay halinize. O yüzden yazdığınız her makalenin, her satırı size ait olsun.

6. Doğru bilgiler vermelisiniz

Aslında bu konu iyi araştırma yapmak ile alakalı. Zaten iyi bir araştırma sonucunda doğru bilgiye ulaşırsınız. Daha sonra bunu özetleyerek en iyi şekilde yorumlamalı ve kendi tarzınız ile ziyaretçiye aktarmalısınız. Ayrıca her zaman giriş, gelişme ve sonuç etapları içeren, mantıklı içerik üretmeye çalışın.

7. Yalın (sade) bir dil kullanmalısınız

İnternet kullanmak için diploma şart değil. Yazdıklarınız herkesin kolayca anlayabileceği bir dilde olmalı. Özellikle teknik terimlerden uzak durun. Eğer sizden talep edilen akademik bir makale değilse, insanları yormanın bir anlamı yok. Unutmayın, internet ortamında sadece lisans yapmış insanlar dolaşmıyor. Herkesin kendi çapında bir şeyler öğrenmeye hakkı var.

8. Arama motorlarına (Google) uyumlu içerik hazırlayın

Google’ın sevdiği türde içerikler yazmak için bilmeniz gereken birkaç şey var. Aslında çok kapsamlı bir konu. Fakat bu işe yeni girdiğinizi düşünerek yüzeysel geçeceğim.

İlk olarak, yazdığınız makalenin okuyanı sıkmaması lazım. Ziyaretçiyi ne kadar memnun ederseniz, aslında Google’ı da aynı şekilde memnun etmiş olursunuz.

Mesela şöyle bir örnek vereyim. Makalenizi bitirdikten sonra bir kere okuyun. Okurken kronometreyi çalıştırın ve kaç saniye yada dakika sürdüğünü tespit edin. 5 dakika sürdüğünü varsayalım. Eğer yazdığınız makalenin okunma süresi ortalama 2 dakika ise, ziyaretçiler yazınızın yarısında siteden çıkıyorlar demektir.

Yazdığınız konu ile ilgili, Google’da en fazla aranan anahtar kelimeleri kullanmaya çalışın. Makale hakkında bir yazı yazıyorsanız ”makale nedir, makale özellikleri” gibi kelimeleri kullanın.

9. Bitirdikten sonra kontrol edin

Yazdığınız makaleyi bitirdikten sonra, mutlaka 1-2 kez okuyun. Yazarken fark etmediğiniz hataları, okurken çok daha iyi tespit edeceksiniz.

Makale yazarak para kazandıran siteler

Müşteriyi nasıl bulacağız, şimdi onu anlatıyorum. Bu işler için çeşitli platformlar var. Yani makaleleri satmak için üye olacağınız çeşitli internet siteleri mevcut. İşte, makale yazarak para kazandıran sitelerden bazıları.

R10, İyinet, Wmaraci gibi çeşitli webmaster forumlarına üye olabilirsiniz. Burada açacağınız iş ilanlarıyla, müşteri bekleyebilir ya da makale yazarı arayan kişilere ulaşıp, anlaşabilirsiniz.

Facebook gruplarına üye olabilir, burada ilan veren kişilere ulaşabilirsiniz. Bunun için ”makale yazarları”, ”içerik editörleri”, ”Metin yazarlığı” gibi arama tabirlerini kullanabilirsiniz.

Kariyer.net, yenibiris.com, bionluk.com, sadeceon.com, sahibinden.com gibi sitelere üye olup ilan açarak ya da kendilerine yazar arayan şirketlere ulaşarak, şansınızı deneyebilirsiniz.

Seo şirketlerine ulaşarak da, içerik editörlüğü yada metin yazarlığı başvuruları yapabilirsiniz.

Makale yazarak ne kadar para kazanılır?

Bu soruyu soran binlerce insandan birisiniz. Makale yazmak için lisans yapmış olmanıza gerek yok. Kazanacağınız para için bir alt yada üst limit maalesef yok. Size ”ayda 2 bin TL kesin” diyemiyorum. Bu makalelerin kalitesine ve biraz da şansınıza kalmış bir durum. Ama bu işlerden ayda binlerce lira kazanan insanları biliyorum.

Madem ki çok merak ettiniz, ne kadar kazanabileceğiniz konusunda ufak bir hesap yapalım. Şuanda benim takip ettiğim forum ve makale pazarlama sitelerinde 100 kelime ortalama olarak 1,5-5 TL arasında alıcı buluyor. Bu fiyat bazı konularda 100 kelime başına 10 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bunun sebebi ise; talep edilen makalenin konusunun oldukça ağır olması, yani araştırma gerektiren teknik terimler içermesidir.

Ayrıca ne kadar nitelikli içerik ürettiğiniz fiyatı doğrudan etkiler. Bu sebeple her zaman daha iyisini ortaya çıkarmak için çaba harcamalısınız. Böylece profesyonel editör sıfatına sahip olabilir ve daha fazla para kazanma fırsatı yakalarsınız.

Makale yazarak para kazanmayı amaçlayan birinin günde 2.000 kelime yazma potansiyeli taşıdığını var sayarsak, ortalama olarak günlük 50-100 TL kazanma şansının olduğunu söyleyebiliriz.

Makale pazarı nasıl oluştu?

Özellikle blog siteleri acısından çok önemli olan makaleler, forum siteleri başta olmak üzere pek çok alanda pazarlanmakta veya sipariş üzerine yazılmaktadır. Google ve diğer arama motorları geçmiş yıllarda olduğu gibi web veya blog sitelerine eklenen her türlü içeriğe değer vermiyor. Özellikle daha önce başka alanlarda yayınlanmış olan içeriği kopya içerik olarak değerlendiriyor ve bu tür yayınlar yapan siteleri sıralamada çok geride bırakıyor.

Bir blog veya web sitesi hazırlayan kişinin amacı para kazanmak olduğu için, doğal olarak Google aramalarında üst sırları zorlaması gerekiyor. Ancak bu sayede daha fazla doğal ziyaretçi çekebilen blog yazarları, içerik üretme sıkıntısı yaşadıklarında bunu dışarıdan temin etmeyi tercih ediyor. Böyle bir talep söz konusu olduğu için son yıllarda belli bir makale pazarı oluşmuş durumda. Bu alışveriş, forum siteleri veya sadece makale satışı yapan bir takım web siteleri üzerinden yürütülüyor.

Herkes makale yazarak para kazanabilir mi?

Yazacağınız ilk makaleler tabii ki sizi zorlayacak, hatta biraz strese sokacaktır, ancak bir kere alıştıktan sonra inanın kelimeler birbiri ardına sökülüp geliyor. Acemilik sürecini atlatan bir makale yazarı, 500 kelime içeren dört makaleyi gün içerisinde ayıracağı 3-4 saat içerisinde rahatlıkla yazabilir. Ben bu örneği kendime göre veriyorum, çünkü ortalama olarak 500 kelime yazmak benim için 45-50 dakika arasında bir süreye denk geliyor. Çok iyi olduğumu zaten iddia etmiyorum, kesinlikle benden çok daha iyi yazanlar vardır ve sizde bunlardan biri olabilirsiniz.

Makale satışları özellikle webmaster forumları üzerinden yapılıyor. Ayrıca son zamanlarda gözüme takılan 4-5 tane kadar sadece makale alışverişi amacıyla hazırlanmış web sitesi var. Bunlara üye olduğunuzda kendinize bir profil oluşturuyorsunuz ve sipariş veren kişilerin taleplerine teklif vererek iş alabiliyorsunuz. Ayrıca elinizde olan veya daha önce boş zamanlarda hazırladığınız yazılar varsa, bu alanlarda ve forumlarda bunları satabilirsiniz.

Sürekli deneme yazıları yazarak kendinizi geliştirin

Sıfırdan makale yazarlığı yapmayı planlayan biri, öncelikle kendi seçmiş olduğu bir konu üzerinde yazmayı deneyerek kendini rahatlıkla test edebilir. Doğal olarak ilk yazılarınız biraz saçma olabileceği gibi, oldukça fazla hata içeriyor olabilir. Fakat bu sizin makale konusunda beceriksiz olduğunuzu ya da başarısız olacağınızı göstermez. Yaptığınız ilk denemede kötü sonuçlar elde etmeniz son derece doğaldır.

Yılmadan deneme yazıları yazmaya devam edersiniz bir süre sonra sonuçların değiştiğini fark edeceksiniz. Sonraki süreçte makale yazmak sizin için artık çok sıradan bir eylem haline gelecek. Anlatmak istediğim hemen vazgeçmek yerine biraz caba göstermeniz gerektiğidir. Sonuçta makale yazarak para kazanmayı düşünüyorsanız, tıpkı sıradan bir işte olduğu gibi ortaya koymanız gereken bir emek olmak zorundadır.

Herkes kaliteli makale yazabilir mi?

Yazdıkları vasat olduğu halde kaliteli içerik editörü olduğunu iddia eden yüzlerce makale yazarı ile karşılaştım. Yıllardır internetten para kazanan biri olarak projelerim için binlerce makale yazdırdım. Sıradan makale yazarları genelde yetersiz olduklarını kabul ederek kendilerini geliştirmek yerine, çeşitli bahaneler üreterek yaptıkları hataları kabul etmiyorlar.

Kaliteli içerik, birçok faktörün bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkan bir çalışmadır. İmla veya dil bilgisi alanında master yapmış olsanız bile, eğer yorumlama kabiliyetiniz zayıf ise veya iyi bir araştırmacı değilseniz, ortaya çıkacak olan içerik yetersiz kalır. Tüm bunlara dikkat ederek içerik hazırlayan editörler kaliteli içerik üretebilir.

Amaç yazarak para kazanmak olduğunda kalite her zaman önceliğiniz olmalıdır. Nitelikli içerik, sıradan içeriğe oranla çok daha fazla talep görüyor ve tabii ki daha fazla para ediyor. Kısacası binlerce kelime özensiz makale yazmak yerine, sadece 500 kelime kaliteli makale yazarak aynı parayı kazanmak mümkün. Eğer kaliteyi alışkanlık haline getirirseniz, o zaman siparişler peşinizi bırakmaz.

Evet, makale yazarak para kazanma konusunda bilgi vermeye çalıştım. Yine de aklınıza takılan olursa, alt tarafa yorum bırakın. Yazmak, alternatif kazanç için iyi bir seçimdir. Ayrıca diğer internetten para kazanma yolları size bu kadar kısa sürede kazanç fırsatı vermez. Tabii ki tecrübe edinene kadar bir süre alıştırma yapmanız lazım. İlk yazdığınız makale harika olacak diye bir kural yok. Eğer kafaya koyarsanız, zaten bir şekilde üstesinden gelirsiniz.

Close

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 269 other subscribers